Monday, November 4, 2013

Maal Hijrah

Fuhfuhfuh *habuk berterbangan di udara*
oh rindunya blog. aaaachamm! *banyaknya habuk*
Assalamualikum*big smile* hidup lagi korang.
basically,

BISMILAHIRAHMANIRAHIM.
Salam Maal Hijrah.Tahun baru,azam baru ye dok? tapi azam aku still sama. menunggu pinangan dari manusia bernama lelaki. Hahaha. tak adalah. aku masih strunggle untuk masa hadapan. basically bila kita cakap pasal awal tahun, one thing will cross our mind is about our wish and HIJRAH.

hijrah semua nak berubah ke arah kebaikan.one thing yang aku nak share sebelum nak berubah, ubah solat kita dulu. Maksud aku,

  • jika kau jenis payah nak solat, cuba kau perlahan-lahan solat penuh.
  • jika kau jenis solat lambat, masuk zohor pukul 1, pukul 3.50 lebih baru nak ambik wudhuk, cuba-cubalah try solat awal.
  • jika kau jenis syok solat sorang-sorang, try solat jemaah.
Dan ditanya kepada Nabi Muhammad: "apakah amalan yang terbaik?". 
maka, jawab Nabi: "solat di awal waktu"
                                                                        -Riwayat At-Tarmidzi dan Abu Daud,Albani: Sohih-

mesti ada yang tertanya, MACAM MANA NAK MOTIVATE DIRI SUPAYA BUAT PERKARA DI ATAS? Bagusss, soalan yang bagus. maksudnya kau masih ada iman nak insaf. hehe
macam ini, commonlah. bila azan, semua kelam-kabut slowkan volume tv,radia,video sebab konon-konon nak hormat azan. pastu, yang tak boleh bla, boleh jawab azan pastu tak solat*merujuk pada diri sendiri*
ini semua poyo. untuk mengatasi masalah di sini. kalau yang tengah baring,cuba duduk. fikir sejenak. Allah sebenarnya lepas azan Allah tunggu kita solat.
bayangkan kalau azan pukul 1, pukul 3.50 lebih kelam kabut baru nak ambik wudhuk. korg tahu x Allah tunggu kita. manalah hamba ku bernama di polan ni tak sembah-sembah aku.
 tak kesian ke, Allah yang bagi kau nikmat. tapi, kau alpa.

berbalik pada impian pulak, aku ada impian. dah setahun lebih aku tunggu masih belum dapat. sedih jugaklah tapi nak kata usaha aku x banyak lagi. so aku kena strive harder sikit. and all of sudden, wujud sesuatu dalam hati ini. yang pasti impian yang aku x pasti aku layak untuk mendapatkannya atau tidak.

apapun. berubahlah ke arah kebaikan ^^.
No comments:

Post a Comment